(+30) 211 40 90 010 - (+30) 694 48 78 203

info@geoline.gr

Μελέτη Βιοκλιματισμού

 

Βιοκλιματισμό σε ένα σπίτι λέμε ότι έχουμε όταν χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα ενεργοβόρα στοιχεία για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ψύξη – θέρμανση. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός  αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, το τοπικό κλίμα, συνήθως αναφερόμενο ως μικροκλίμα, καθώς και τις ιδιότητες των υλικών δόμησης.

Τα βιοκλιματικά σπίτια χρησιμοποιούν, κατά κύριο λόγο, παθητικά συστήματα ψύξης /θέρμανσης.
Διατηρούν τη βασική αρχή του σωστού προσανατολισμού ώστε να αξιοποιούνται κατάλληλα όλες οι πλευρές του με έμφαση στο Νότο στον οποίο πρέπει να είναι στραμμένο το σπίτι, ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία, ενώ και ο Βορράς είναι πολύτιμος για τους θερινούς μήνες. Στις άλλες δύο διευθύνσεις, την Ανατολή και τη Δύση χρειάζεται να μπουν πετάσματα ώστε ο ήλιος να φθάνει στο εσωτερικό του σπιτιού το χειμώνα και να μένει εκτός του καλοκαίρι. Χρησιμοποιούνται χάρτες  και  λογισμικά που επιτρέπουν στους μηχανικούς να γνωρίζουν την πορεία του ήλιου ανάλογα με την εποχή και την ώρα για ένα  συγκεκριμένο σημείο επάνω  στη Γη.

 Η βλάστηση μπορεί χρησιμοποιηθεί  για  ηλιοπροστασία, σκιασμό και προστασία από τους ανέμους. Έτσι συνίσταται η φύτευση μεγάλων φυλλοβόλων δέντρων στις νότιες και δυτικές πλευρές του κτιρίου, ενώ αντίστοιχα στη βόρεια πλευρά η ύπαρξη αειθαλών  δέντρων βοηθά στην ανάσχεση των χειμωνιάτικων ανέμων και παράλληλα προσφέρει δροσισμό του αέρα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο αερισμός εξασφαλίζεται με την κατασκευή ανοιγμάτων σε κατάλληλες θέσεις. Τα κουφώματα που κατασκευάζονται κοντά στο έδαφος φέρνουν ή διώχνουν τον ψυχρό αέρα στο σπίτι, ενώ τα ψηλά εξασφαλίζουν την ίδια λειτουργία για τις θερμές αέριες μάζες. Το καλοκαίρι ο αερισμός γίνεται το βράδυ, ενώ την ημέρα τα ανοίγματα μένουν κλειστά.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους είναι τα πράσινα προϊόντα. Βασικός κανόνας τους είναι η θωράκιση δύσκολων τμημάτων. Το πάχος των εσωτερικών τοίχων και η χρήση σκληρών υλικών βοηθά στην αποθήκευση της θερμότητας της ημέρας που αποδίδεται στις βραδινές ώρες.

Βιοκλιματισμός δεν αφορά μόνο στα καινούργια σπίτια, αλλά τεχνικές και μέθοδοί του μπορούν να εφαρμοστούν και σε ήδη υπάρχοντα.

Η ποιότητα ζωής σε ένα βιοκλιματικό σπίτι είναι σαφώς ανώτερη από αυτήν του συμβατικού, όσα μηχανήματα κι αν έχουμε εφοδιαστεί για να το φωτίζουμε, να το αερίζουμε ή να το κρυώνουμε. Ένα σπίτι που όπου και να βρίσκεται, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, σε συμφιλιώνει με τις 4 εποχές, κυριαρχείσαι από το άπλετο φως του και από την έντονη φυσικότητά του. Αλλά και πέρα από αυτό υπάρχουν επίσημες ενδείξεις σε ήδη υπάρχοντα κτήρια, που δείχνουν ότι τα σπίτια έχουν τουλάχιστον 40% οικονομία στη θέρμανση συνεπώς μείωση των λογαριασμών.

Άλλωστε, ο βιοκλιματισμός είναι το κλειδί στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και σε ένα καθαρό περιβάλλον χωρίς μόλυνση.

Βιοκλιματικά σπίτια είναι  τα σπίτια που έρχονται από το παρελθόν άλλα και τα σπίτια του μέλλοντος.

Με  υπευθυνότητα η GEOLINE  αναλαμβάνει  τον σχεδιασμό, την μελέτη και φυσικά την κατασκευή  μιας  βιοκλιματικής κατοικίας  στο οικόπεδό σας, αξιοποιώντας  βέλτιστα  τα  δεδομένα του συγκεκριμένου οικοπέδου.